Тимак агро участва в проекта „ЦАРЕВИЦАТА – ЦАРИЦА НА ПОЛЯТА“

Проектът „Царевицата – царица на полята“ се провежда вече 11 години като съвместна партньорска платформа на водещи фирми от агросектора. През 2021 г. се осъществява под формата на демонстрационни опити под ръководството на проф. д-р Тоньо Тонев (АУ Пловдив), в землището на фирма „Братя Райчеви“ ООД – с. Крумово, обл. Пловдив. Партньори са големите семенарски брандове Пионер (Кортева) и Декалб (Байер) с най-високодобивните си късни хибриди. Подхранването – площно и по време на сеитбата е поверено на Тимак Агро. Тук се очакват рекордни добиви – от 1800 до над 2000 кг/дка при поливни условия и оптимални норми за хранене и опазване на културата.

Технологията на ТИМАК АГРО накратко:

Ивайло Миланов, мениджър Бизнес развитие:„Любезните домакини братя Райчеви тази година извеждат изключително мащабно демо поле с различни видове хибриди при поливни условия. Участието на Тимак Агро България в проекта се изразява в прилагането на цялостна технология за торене на обща площ от близо 200 дка и 28 царевични хибрида, с голям потенциал за значително повишаване на добива. Заложени са 9000 семена на декар. Тук избрахме интензивна технология, защото когато можем да контролираме климата, т.е. да се прави един микроклимат, тогава културата носи и на по-голяма инвестиция. Основната ни схема е 1:1 с лек превес на фосфора, т.е. 10 кг активно вещество на декар и почти 10 кг азот (80% амониев и 20% нитратен). Технологията е 20 кг площно, разхвърляно с торачката.“

NP формулацията със съдържание на сяра и микроелементи Duofertil TOP 38 е подбрана с цел добър старт в реда на царевицата. Заедно със сеитбата е заложено 8-10 кг концентриран внос в браздата на семето. Отделно има и разпръснато количество, защото култури с брадеста коренова система като царевицата, се развиват не само вертикално, а и в самите междуредия. По този начин – разхвърлян предсеитбено площно, продуктът дава възможност на царевицата да се изхранва и със страничните си адвентивни корени.

Тази новина ползва съдържанието от сайта timacagrobg.com, повече информация може да намерите – тук >>